Zgodovina pekočih omak - 9000 let poti do naših krožnikov

Od korenin v Mezoameriki

Prvi dokaz, da so ljudje pripravili nekaj, kar lahko imenujemo pekoča omaka, sega daleč nazaj v Mezoameriko. Azteki so že okoli 7000  pr.n.št. združevali zdrobljene čilije z vodo, zelišči ali soljo in tako je nastala ena najpreprostejših, a najstarejših pekočih omak. Uporabljali so jih za popestritev hrane, lajšanje bolezni, obredne namene, včasih celo kot orožje.

Širjenje v Evropo in po svetu

Po odkritju novega sveta začetek 15. stoletja so Evropejci prinesli čilije v Evropo. Zaradi njih so se čiliji razširili po Karibih, Afriki, Aziji in začela se je regionalna evolucija omak, z dodatki kot so kis, česen in začimbe. Tako se je začelo zanimivo regionalno spreminjanje; v Madžarski so čilije sušili in zmleli v začimbno papriko, ki je zelo blaga, a okusna. V Afriki je nastala peri‑peri omaka: mešanica afriških čilijev (bird's‑eye) s sestavinami, ki so jih prinesli portugalski kolonizatorji.

Prva komercialna omaka - ZDA, 19. stoletje

V Združenih državah se pojavi prva komercialno prodajana pekoča omaka že leta 1807, ko so v Massachusettsu oglaševali "cayenne sauce". Toda resnični preboj je predstavil Tabasco; Edmund McIlhenny je na otoku Avery Island v Louisiani leta 1868 ustvaril svojo različico omake – ta je hitro postala ikonična. Čeprav se pripoveduje, da je bil recept morda navdih Maunsel White-a, je McIlhenny prvi začel rastlino sistematično obdelovati in izdelovati ter prodajati omako.

V Louisiani so razvili omake na osnovi Tabasca ali kajenske paprike, kisa in soli - kot so Crystal (1932), Louisiana Hot Sauce (1928), itd. V ZDA se pojavijo ikonične znamke kot Frank’s RedHot in Texas Pete (1929, poimenovan po sinovem vzdevku). Sriracha, ki danes slovi po prepoznavni zeleni kapici in ptičjem logotipu, je bila prvič narejena leta 1932 v tajskem kraju Si Racha, a se je svetovno razširila šele konec 20. stoletja preko Huy Fong Foods v ZDA.

Svetovna raznolikost okusov danes

Danes obstaja ogromno slogov vročih omak, povezanih z regijami in kulinaričnimi tradicijami:

Pekoče omake so prelile meje svoje prvotne, preproste funkcije. Zgodovina sega iz zemlje Aztekov, prepotovale so svet in postale globalni fenomen - od subtilnega začinjenja do kulturnih ikon in izraza identitete. Danes lahko v skoraj vsaki kuhinji odkriješ edinstven slog, prijetno kombinacijo pikantnega, kislega, sladkega in aromatičnega.

Nazaj